Kreta og Plakias på Sør-Kreta

Kreta

Kreta er den største øya i Hellas og ligger øst i Middelhavet - midt mellom Europa og Afrika. Denne vidunderlige øya er fantastisk vakker med snøkledde, fjelltopper som er over 2000 meter høye, fruktbare sletter, raviner og grotter, små badebukter og vidstrakte sandstrender. Mangfoldet og skjønnheten i landskapet og det solsikre klimaet bidrar til at Kreta oppleves som et særdeles attraktivt reisemål av kresne gjester lystne på sol og varme.


Navnet Kreta gir assosiasjoner til bla arkeologiske severdigheter, genuine og små landsbyer, blomstrende naturlandskap, myldrende liv, lange sandstrender, god mat og behagelig og ekte gjestfrihet blant lokalbefolkningen.


Øyas historie er lang og dramatisk Kreta er den europeiske sivilisasjonens vugge. Allerede ca 3000 år fKr oppstod en høykultur ved den minoiske sivilisasjonen, noe man kan se etterlevninger av i form av det delvis rekonstruerte Knossospalasset og i ulike museer rundt omkring på øya. Grekere, romere, det bysantinske styret, venetianere og tyrkere har alle satt sitt preg på det som utgjør Kreta i dag.


Kreta er en stor øy, 260 km lang og mellom 30 og 60 km bred. Vestre Kreta ansees å være den vakreste delen. Den østre dele er øya er litt mer karrig og mangler den variasjonen i landskapet som man finner i vest.


Kreta har totalt ca 630 000 innbyggere, hvorav halvparten bor i hovedstaden Heraklion (ca 1 1/2 time fra Plakias med bil). Chania er den nest største byen med ca. 80 000 innbyggere (ca 1 1/2 time med bil fra Plakias). Rethymno har ca. 30 000 innbyggere (ca 30 min fra Plakias med bil).


Lokal tid


Norsk tid + 1 time


Språk


Helt gresk:-) men mange snakker engelsk


Valuta


Euro – 1 euro er pr august 2017 9,37 nok


OBS!


Vær oppmerksom på at elektrisitet er dyrt på Kreta. Aircon og varmepumpe er derfor relativt dyrt i bruk, og koster ca 5-10 euro pr dag og pr aggregat. Man betaler for eget strømforbruk.


Det finnes både lokale og nasjonale høytider på Kreta.


Årets største høytid er ikke julen, men den ortodokse påsken. Den kan komme opptil en måned senere enn den norske, og er en opplevelse utenom det vanlige. Langfredag står folk i kø foran kirken for å vise Kristus-figuren sin respekt. Om kvelden blir båren med denne figuren ført i prosesjon gjennom byen. Påskeaften blir Kristus oppstandelse feiret med en messe ved midnatt. Til slutt ringer kirkeklokkene, samtidig som fyrverkeri blir skutt opp mot himmelen. Første påskedag brytes fasten. Da serveres en suppe kokt på innvoller av lam. Deretter blir lammet stekt. Musikk og dans følger maten, årets største og lengste fest.


Den 15. august feires Marias himmelfart. Den såklate epifanien, trettendedagen, 6. januar utveksler grekerne julegaver.


Nasjonaldagen er 28. oktober. Arbeidernes dag er 1. mai, mens "nei-dagen" (den dagen Hellas sa nei til Mousolini) markeres den 25. mars.


Turistkontor


Hovedkontoret ligger i Eleftheriou Venizelou i Rethymnon, og en filial i Kriari 40 i Chania.


Mer info på www.interkriti.gr.


Nødnummer


112


Turistpoliti 171


Ambassadens vaktmobil 697200 5096


Norge har et generalkonsulat i Heraklion, adressen er 15 Dimokratias Avenue, tel: + 30 2810 225 991.


Elektrisitet 220/230V som i NorgeAdressen til huset i Plakias er:

Plakia Panorama Residents

House 6/70

74 060 Plakias

Crete

Greece


Reg nr A.M.A.00000030920

Plakias og områdene rundt

Utrolig vakker natur møter deg når du kommer gjennom ravinen på tur sørover fra Rethymno. Høye fjelltopper ruver opp på hver sin side av Plakias-bukten. Du kjører gjennom en liten landsby rett etter ravinen; byen Asomatis. Her finner du et flott keramikkverksted med butikkutsalg vel verdt et besøk. Det finnes også et museum her.

Myrthios, Mariou og Selia er landsbyer som henger oppe i fjellsidene med en utrolig flott utsikt og gresk arkitektur.

Damnoni - stranden nærmest Plakias-stranden - nydelig strand! Den ligger helt til venstre i bildet øverst, man går altså på andre siden av fjellet da som ligger midt mellom Plakias strand og Damnoni strand.

Under ser du Plakias stranden!

Feriehus i Plakias - sørvestlige Kreta - Hellas